Den skotske, den danske og den amerikanske​

Raasay – Whisky.dk pris: 599,-

Indlæg af Steffen Lautrup

Kære læsere, lad mig velkommen jer til en lille rejse. Omend at denne rejse tager sted på en lille ø i Skotland, en let flyvetur til vores dejlige fynske ø i Danmark, hvormed vi slutter af i staten Vermont, Amerika, så frygt ej for pengepungen. Du kan roligt finde glasset frem, hælde en dram op og finde tilbage til din allerede perfekt formet yndlingsplads i hjemmet. Her giver jeg dig lige fem minutter… Sidder du bekvemt? Perfekt!

Mit mål med denne ”rejse” er at gøre dig klogere på tre forskellige whiskyer, og give mit indspark til at sætte en føring ind for, at du selv prøver at smage dem og giver din egen bedømmelse. Uden at trække det i langdrag, så er det jo whisky vi kommet for at tale om, så lad os springe ud i det.

Vi starter med at tage til Isle of Raasay, som ligger mellem Isle of Skye og hovedlandet Skotland. Med dens store areal på 62,31 km2, og ca. 192 indbyggere, finder vi et destilleri. Her ligger de meget vægt på, at hver eneste dråbe bliver destilleret, modnet og kommet på flaske, ved brug af vandet fra deres egen brønd. Vi skal kigge på en bestemt whisky fra dem. Her er der tale om RAASAY R-02 2021. Dette er en skotsk single malt som kommer ind på fantastisk abv på 46.4%. Den er hverken kølfiltreret, heller ej tilsat nogen form for farve. For dens modning, har destilleriet valgt at tage to separate modningsprocesser. Her har de en der er peated og en unpeated, begge kommer på first fill Rye whisky, friske Chinkapin eg og first fill Bordeaux rødvins fade. Sammenblandingen mellem peated og unpeated, giver en fuldendelse på en let peated whisky med masser af smag. Den står skrevet til at komme ind med en ppm på ca 12.

Som set alle andre steder, giver jeg også lige mit bud på en bedømmelse:

NÆSEN: Den bliver beskrevet som en let peated, men for min næse er det nærmere en dominant kraft. Jeg giver den lidt tid i glasset og den dominante peat ligger sig til hvile. Her fornemmer jeg frugterne fra rødvinsfadet, som sammen med peat minder mig om frisk røget hamburgerryg glaseret med honning. Jo længere tid jeg giver den i glasset desto mere balanceret bliver den, og mere og mere modne æbler og pærer kan duftes.

SMAGEN: Først rammer en strømflod af sødme, med friske bær og et hint af mynte. Dette er dog kun for en kort stund, før de olierede gule frugter tager over. En dråbe vand og mynten bliver tæmmet. Herefter kun en dejlig smag af sødme der spreder sig i hele munden. En snært af enebær træder dog også frem.

AFSLUTNING: Den har en lang afslutning. Først kommer den friske mynte som hænger kortvarig før sødmen med friske æbler og pærer igen tager over.

SIDSTE KOMMENTAR: Dette er en whisky jeg sagtens kunne nyde alene foran brændeovnen en kold vinterdag, men ligeledes en jeg ville byde mine gæster på. Det er en dejlig rund whisky som kan bruges til en hver lejlighed. Den falder i god jord til min smag og er en jeg vil til hver en tid have på hylden.

Personlig vurdering = 80/100

Mosgaard Peat & Port – Whisky.dk pris: 895,-

Lad os ligge sækkepiberne og få nogle bukser på igen. For nu tager vi til Danmark. Vi tager en 2 km øst for byen Oure, som ligger på syd fyn. Destilleriet er et mikrodestilleri, der prøver så vidt muligt at gøre det efter den skotske tradition, dvs. to gange destillering. Der bliver dertil specielbygget fade, som førhen har indeholdt Oloroso eller Pedro Ximenez sherry, portvin eller bourbon. Fadene er af den mindre slags (50-60L), for at, som de selv siger; ”Ud over det giver en hurtig modningsproces, så også en sødmefuld og frugtig oplevelse der definerer vores udgave af single malt.” Whiskyen der står for skud er MOSGAARD – PEAT & PORT. Denne single cask er nøje udvalgt af whisky.dk selv, da de var på besøg hos Jes Mosgaard. Her udvalgte de et 64 liter quater cask som er bygget af portvinsstave. Stilen er Mosgaard peated og har først ligget på brugt bourbonfad. Den kommer ind med en abv på 58.2%, som giver et godt spark til smagsoplevelsen.

NÆSEN: Det første jeg opfanger er en sødme, som camoufler sig i form af figner. Som tiden går, og min tålmodighed bliver sat på prøve, kommer der frugter frem som går hånd i hånd med portvinsfadet. Til slut fornemmer jeg en smule karamel.

SMAGEN: Det første der rammer tungen er ikke nødvendigvis den dejlige røg, men derimod den samme sødme som der blev fundet i duften. Der gemmer sig dog et hint af citron med sødme, som klart komplimentere til den gode side af smagen. Lidt vand til og citronen for en dæmper på sig, her dukker der mørke friske frugt op i stedet.

AFSLUTNING: Den runder af med en mellem lang afslutning. Her hænger røgen ved og er en af de ingredienser som træder i kraft. Ligeledes kommer der stærke krydderier i spil.

SIDSTE KOMMENTAR: En fantastisk whisky jeg vil holde tæt til kroppen. Dette er klart min favorit blandt de tre, men jeg er også kendt for at have et ”soft spot” for portvinsfade, at røg er tilføjet er bare en dobbelt gevinst. Ved særlige lejligheder, eller ved gæster jeg ved kan lide en god whisky, vil jeg bringe denne i spil. Ellers, om forlov, vil jeg være lidt egoistisk og holde den for mig selv.

Personlig vurdering = 90/100

Whistlepig 15 – Whisky.dk pris: 1399,-

Efter lidt hjemmelig og godt dansk hygge, tager vi den længste flyvetur og lander i staten Vermont, Amerika. Her skal vi til en 150 år gammel gård, dog renoveret, der både har grise, får, geder, bier og heste. Hertil over 200 hektar jord, som bruges til at produceret den store mængde rug der bruges i deres whiskyer. Ligeledes kan de være stolte af at producere deres egne fade fra egetræ der også gror på gården. Ejeren (Raj Bhakta) af Whistlepig købte gården i 2007, lancerede firmaet i 2010 og det første produkt kom i 2015, i form af deres 10-year Rye. Jeg vil ikke springe videre ind i historien, da Steven Kramme allerede har skrevet et fantastisk indlæg. Du kan finde dette indlæg her: https://blog.whisky.dk/whistlepig-15-aar-straight-rye-whiskey/

Whiskyen vi skal dykke nærmere ned i er WHISTLEPIG – STRAIGHT RYE WHISKEY. Denne kommer ind på med en abv på 46%. Den er lavet af 100% Rug, og udover dette er den lageret i 15 år. Her til sidst skal i da heller ikke snydes for en vurdering.

NÆSEN: Det første der springer frem er egetræ, og der er meget af den. Efter den får lov til at stå lidt, kan der fornemmes noget kompleksitet, her er det svært at ramme den helt præcise frugt, jeg har lyst til at sige noget citron og friske kirsebær? Jo længere tid man bruger på den, jo mere får man ud af den. Til sidst vil jeg sige der kan findes en lille smule læder sammen med egetræet.

SMAGEN: En rolig og blød start på en sød smag spreder sig i munden. Det første er en regn af vanilje, citronskræl og brændt egetræ. Langsomt bliver det ændret bagerst i munden til en mere cremet vanilje og mørk chokolade. Udover disse finder jeg også en gennemgående smag af forskellige blomsterkrydderier.

AFSLUTNING: Den ender med en mellem lang afslutning, med tørt egetræ der er dominant, dog er den gennemgående smag af blomsterkrydderier stadig svagt med.

SIDSTE KOMMENTAR: Det er sjælendt jeg smager en 100% Rye whisky, og det er heller ikke lige dem jeg går efter når jeg er ude og ”shoppe”. Men den her er lidt anderledes, pga. deres utrolige historie og dens smag, er den en udmærket whisky. Dog for mig er vi ikke det bedste match til hinanden. 

Personlig vurdering = 65/100

Afrunding: Dette var vores lille rejse sammen. Jeg håber du nød den, og fik smag for at prøve hvis ikke alle tre så i hvert fald en. Jeg vil minde dig om, at dette er en personlig vurdering og det er ikke sikkert du finder nøjagtigt det samme som jeg har fundet. Hvis du skulle være interesseret i at købe nogle af flaskerne kan du finde link til hver af dem nederst på siden.

Så er der ikke mere at sige end: Sláinte

Whisky.dk produkter i denne indlæg

Raasay R-02 2021 Single Island Malt Whisky

Mosgaard Danish Organic Single Malt Whisky

WhistlePig 15 år Straight Rye Whiskey