Rachel Barrie - Master Blender

Rachel Barrie er én af kun en håndfuld kvindelige master blendere i verden. Hun skaber nogle af verdens mest eftertragtede skotske Single Malts og har mere end 26 års erfaring i whiskybranchen. Hun  står i spidsen for Brown-Formans skotske destillerier BenRiach, GlenDronach og GlenGlassaugh.

Hun har tidligere arbejdet som forsker hos Scotch Whisky Research Institute, hvor hun arbejdede med optimering af smag og karakter i destillation og i modningsprocessen. Da hun i 2003 arbejdede for Glenmorangie Company, med destillerierne Glenmorangie, Ardbeg og Glen Moray blev hun udnævnt til Master Blender. I denne periode var hun også ansvarlig for lagerne hos ” The Scotch Malt Whisky Society”, hvilket har givet hende et helt unikt indblik i whiskyen fra rigtig mange forskellige destillerier.

I 2011 gik turen til virksomheden ”Morrison Bowmore Distillers” hvor hun arbejdede med at udvikle whiskyen hos Bowmore, Auchentoshan og Glen Garioch og sidenhen også Laphroaig og Ardmore, da disse to destillerier blev en del af virksomheden.

Rachel har i sin tid smagt whisky fra mere end 150.000 fade og kan helt intuitivt sætte et smagsudtryk sammen. I juli 2018 blev Rachel tildelt et æresdoktorat ved University of Edinburgh for sin indsats for whiskyindustrien og for hendes forståelse af whiskyens alkymi.

Portræt af Rachel Barrie - kvindelig Master Blender #BenRiach #GlenDronach #Glenglassaugh #Whiskydk

Hvad er dine arbejdsopgaver?

Mine arbejdsdage er ekstremt varierede. Jeg planlægger lagrene og opskrifterne for det kommende år, vælger nye whiskyer til nye produkter og til vores ”limited editions”, skriver smagsnoter, laver produktbeskrivelser, planlægger vores ”re-rack” programmer for året, og udvælger individuelle fade til ”batch” aftapningerne.

 

Jeg har altid en vision om whiskyens stil, som jeg gerne vil skabe, når jeg komponerer nye blandinger. Denne vision stammer fra et sammensurium af mange forskellige stimuli. Det er aldrig bare en ting, og i starten er der altid flere spørgsmål end svar. Lagertilgængelighed er øverst på tjeklisten – hvilket lager har vi i øjeblikket, der kan bidrage til den nye whisky? Hvor meget af det har vi på tværs af fadtyper og aldre? Hvad er lagerbeholdningen? Hvis vi skaber en ny whisky, hvilken indvirkning vil dette have på den resterende lagerprofil? For at skabe den nye whisky skal vi så eksperimentere, søge nye ingredienser eller prøve tingene ud i en lille skala, før der foretages betydelige investeringer? Hvad er potentialet for den nye whisky? Hvor holdbar vil den være i sortimentet? Eller skal det være en enkelt ”limited edition”?

 

Udviklingen af en helt ny whisky eller en ny aftapning skaber altid flere spørgsmål end svar under den kreative proces, indtil alt begynder at hænge sammen. Det er en gentagelsesproces, ja nærmest et komplekst puslespil.

 

Hvad ledte dig på vej til at blive Master Blender?

Ligeså snart jeg entrerede i whiskyindustrien, og begyndte at arbejde med smag og aromaer hos Scotch Whisky Research Institute, viste jeg at det ville være et mål for mig at blive Master Blender. Jeg var i starten af tyverne, og vidste at det ville tage tid. I det første job på det første destilleri lærer man, mens man arbejder med opgaverne. Det er næsten ligesom at få sit første barn. Du har ingen anelse om, hvad du skal gøre.  Alt hvad du lærer i processen anvender du, når du får dit andet barn, og du har endnu mere viden og rutine når du får dit tredje barn.

 

Langsomt kravlede jeg op af stigen og fik mere og mere erfaring og viden, og i 2003 lykkedes det at blive Master Blender. Jeg havde en passion for whisky fordi det også var min hobby. Jobbet som Master Blender er ideelt for mig, da jeg kan kombinere analysen med nydelsen af skotsk whisky.

 

Hvor mange whiskyer smager du dagligt?

Jeg laver en masse ”nosing” men smager også, dog sørger jeg for at spytte undervejs. I øjeblikket er jeg igennem omkring 100 fade på daglig basis. Over de seneste 26 år er det vel blevet til at jeg har smagt og vurderet omkring 150.000 whiskyfade.

 

Hvad nyder du mest ved dit job?

Jeg nyder at hver eneste dag er en ”skoledag”. Der er så meget man stadigvæk kan lære i dette job. Der er overraskelser hver eneste dag og stor variation i opgaverne. Så snart jeg gik ind af døren hos Brown-Forman vidste jeg, at det var et godt sted at arbejde. Vores destillerier er forskellige og specielle. Og så er det et plus, at GlenDronach er min fars favorit malt, så det giver en ideel mulighed for at dele dybden af denne virkelig fantastiske single malt med min far.

 

Hvordan er det at være en af de første kvindelige Master Blendere?

Det er fint at være kvinde i whiskyindustrien. Flere kvinder er involveret i industrien i dag end nogensinde før. Da jeg jo aldrig har prøvet at være en mand i branchen, kan jeg ikke rigtig vurdere om barriererne er større eller mindre for en kvinde end for en mand. Jeg tror, at der er de samme barrierer og udfordringer som der er for enhver person i enhver branche.

 

Alle møder problemer fra tid til anden. Jeg tror på positivitet og at man skal navigere med en naturlig følelse. Nogle gange skal man hoppe over barriererne og andre gange sørge for at gøre sig usynlig og gå igennem dem. Nøglen er først og fremmest at være sig selv, elske hvad du gør, tænke positivt, og gøre sit bedste. De eneste barrierer jeg er løbet ind i er dem, jeg selv har bygget. Med tiden har jeg lært at overvinde dem.

 

Hvad har været dit største øjeblik siden din ansættelse hos Brown-Forman?

Jeg tror nok det var da vi lancerede ”The Kingsman” og signerede den første flaske sammen med filmens producent Matthew Vaughn. Jeg købte selv tre flasker til mine tre sønner. Det vil være en gave til dem. Når de fylder 25 år får de en flaske hver. Den håber jeg at de bliver stolte af.

 

Hvad er din største udfordring i dit arbejde?

Min største udfordring er, at jeg ikke kan nå at smage og vurdere nok whisky. Smagene skifter hver eneste dag. Det er en kontinuerlig rejse, at forsøge at holde øje med ændringerne. Så snart du prøvesmager et fad, er du nødt til at prøvesmage et andet og listen fortsætter bare med at vokse! Udfordringen er en strategisk styring af de beslutninger som danner grundlag for hvordan porteføljen skal være på lang sigt. Jeg skal vurdere hvordan whiskyen modnes i løbet af de næste 25 – 30 år. Jeg skal lave forudsigelser for fremtiden, hvor der er så mange ukendte.

 

Hvad er dine fremtidsplaner for Glenglassaugh og GlenDronach?

Nu hvor jeg har haft mere end et års erfaring med lagerne på destillerierne, og har vurderet hundredvis af fade, har jeg udviklet en rigtig god følelse med, hvad der er bedst for hvert destilleri.

 

I samarbejde med mit team fokuserer vi på vores ” wood policy” og lagringstiderne for at sikre, at vi styrer destillerierne målrettet mod toppen af både kvalitet, balance og kompleksitet, samtidig med at vi bibeholder deres individuelle karaktertræk og stilart. Dermed vil vi forme hvert destilleriets nye portefølje i de kommende år.

 

Brown-Forman har sit eget bødkeri i Kentucky, så vi har en fantastisk kilde til bedste kvalitet i ”Virgin Oak”, og vi er dermed også garanteret levering af Jack Daniel’s og Woodford Reserve ex bourbon fade. Vi er meget heldige at have en stærkt bæredygtig kilde af god kvalitet af amerikansk ege. Vi har også været i stand til at øge forsyningen af sherryfade af højeste kvalitet (det har været en stor investering for virksomheden), som fortsat bidrager enormt til de mest smagfulde og intense single malts fra især GlenDronach.

 

Efter at have arbejdet med flere forskellige destillerier i løbet af de sidste 26 år har jeg bemærket, at mangt og meget kan øve indflydelse på whiskyens smagsprofil. På hvert af vores destillerier anvender vi lokalt byg fra malterier i Nordøst-Skotland, så med både byg, tørv (når vi bruger det) og vand, er vi tro mod det lokale ”terroir” i den region, hvor destillerierne er beliggende. Hvad der har forbløffer mig meget er, hvor meget produktionsstedet synes at bidrage til whiskyens individualitet og karaktertræk.

 

Hvad kan whiskyelskere forvente de kommende år?

Med hensyn til projekter i vores ”pipeline” er der så mange specialiteter på vores lagere, der langsomt men sikkert når deres bedste alder. I de næste par år vil man se ”releases” fra destillerierne, der virkelig viser nogle af vores mest udsøgte whiskyer fra de seneste årtier.

Vær i særdeleshed på udkig efter  kraftige Sherry Cask aftapninger fra GlenDronach

Glenglassaugh vil nå helt nye højder da der nu virkelig er kommet alder på meget af den whisky vi har liggende. Der er masser af spændende arbejde foran der venter.

 

Hvilken whisky værdsætter du selv?

Det afhænger meget af, hvad jeg spiser og af vejret. Når det er koldt i vejret foretrækker jeg virkelig en 18 år gammel GlenDronach. Eller juledag, når vi får ”christmas pudding”. Det passer virkelig godt sammen.

 

Lever du efter et specielt ordsprog eller leveregel?

Ja – elsk hvad du gør og gør, hvad du elsker.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Benriach The Smoky Twelve

GlenDronach 18 Allardice

Glenglassaugh Evolution