Forskellen på tørv og smagen i røget whisky

Tørv er ikke bare tørv

Der er forskel på tørv, og hvordan det påvirker smagen i whisky.
Tørv dannes ved at plantemateriale over tid nedbrydes, men ikke nedbrydes i en sådan grad at den for fremtiden bare er jord. Det skyldes en yderst stor mængde vand, der er med til at standse nedbrydningen af plantematerialet. Fordi det er så ringe nedbrudt udgør tørven stadig en potientel brændselskilde, og det er da også det man tidligere har brugt den til. Derved var det også oplagt til brug whiskyindustrien, fordi der er så rig udbredelse af tørv i Skotland. Under vores egne himmelstrøg, har det især været en vigtig brændselskilde under 2. verdenskrig, hvor kul blev brugt i krigsindustrien. Heldigvis er tørven i dag primært brugt til at lave røget whisky, og det gør sig også gældende i Danmark.

Vi kender to (og flere) meget klassiske forskelle på whiskyer der er røget, og de er regionsbestemt

Røg fra Islay – Islay Peat

Her er Atlanterhavets vilde vejr med til at give tørven de smagskomponenter den besidder. Tørven fra Islay er baseret på andet plantemateriale end det man finder i Højlandet, idet der slet og ret, vokser andre planter på Islay. Samtidigt er den salte luft også med til at give et mere maritimt udtryk i tørven.
 

Røg fra Højlandet – Highland / Speyside Peat

I Højlandet er plantematerialet primært lyng, og det giver andre mere blide smagsnoter til whiskyen der skabes her. Lyngen giver især en mere jordet og rig fylde til tørven. Man skal dog være opmærksom på at Højlandet er et gigantisk område, og at plantesammensætningen varierer fra sted til sted, og dermed også smagen som røgen afgiver.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Caol Ila 12 år Single Islay Malt Whisky

Lagavulin 8 år Single Islay Malt Whisky

Lagavulin 9 år Single Islay Malt Whisky