Har du besøgt Edradour Distillery? Kort guide om Edradour destilleriet

Indlæg af Luka Gottschalk

Edradour er et af de mindste traditionelle whiskydestillerier i Skotland, og er grundlagt tilbage i 1825. Edradour har kun få ansatte, og har en årlig max. kapacitet på ca. 200.000 liter alkohol. Ved destilleriets begyndelse, blev det navngivet Glenforres distillery. I dag er Edradour ejet af Signatory Vintage, som primært er en uafhængig aftapper. De holder til i Pitlochry, Perthshire, og betegnes derfor som et Highland destilleri.

Edradour besidder kun 2 stills, og begge disse består af kobber. Men i 2018 blev destilleriet udvidet med yderlig et sæt, så de kan producere mere af den dejlige råsprit. Kobber stills rygtes at have en positiv effekt på råsprittens endelige smag. Smagen af traditionel Edradour whisky, læner sig tæt op ad smagen af en Speyside Whisky. Der bliver i langt de fleste tilfælde anvendt sherryfade til fadlagringen af den traditionelle Edradour whisky. Der bydes ofte på søde frugtnoter, og kan i nogle tilfælde lede tankerne hen imod en god flaske Demerara rom.

Edradour producerer foruden traditionel Edradour whisky, en røget variant, som har fået navnet Ballechin. Der bliver kun produceret røget Ballechin whisky, 2 dage om ugen hos Edradour destilleriet. Ballechin whisky bliver i visse tilfælde røget helt op til 50 ppm, hvilket er på niveau med en grovkornet Islay whisky.

Edradour Distillery - Kort guide om Edradour destilleriet, samt smagning af 2 aftapninger #Skotland #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg om Edradour Tweet

Til dette indlæg har jeg valgt 2 forskellige udtryk fra Edradour destilleriet, henholdsvis en 12 års cask strength Edradour, og en 10 års Ballechin.

 

Edradour 2010 – 2022, 58,6 % Ibisco – Sherry cask 

  • Farve: Meget mørk farve, som en kaffe med et rødligt skær. 
  • Næse: En skarp frisk duft af røde æbler, friskpresset citron, og solbær.
  • Palet: Her vender solbær tilbage for fuld udblæsning, efterfulgt af røde vindruer, olorosso, og peberfrugt. Den har en lav viskositet, og føles meget glat på tungen.
  • Finish: En kort, balanceret smag af malt, espresso, og blommer. En anelse bitter fornemmelse i munden.
  • Med 2 dråber vand: Det kan kraftigt anbefales at give denne aftapning et par dråber vand. En duft af hasselnødder kommer frem, smagen af druer forstærkes, og forlænger eftersmagen. En nøddet eftersmag erstatter den bitre note i eftersmagen.
EDRADOUR 2010/2022 IBISCO DECANTER 12 ÅR NATURAL CASK STRENGTH SINGLE HIGHLAND MALT SCOTCH WHISKY 58,6%

Ballechin 10 years – Ex-Sherry, Ex-bourbon – 46% 

  • Farve: Mørk rav. 
  • Næse: Dejlig, mild duft af blommer, passionsfrugt, cedertræ, og brændte   Her kan man især dufte indflydelsen fra ex-sherry fadene. 
  • Palet: Her møder man en mild smag af stenfrugt, jordbær, vanilje, karamel, ribsgele, og en mild bålrøg. Den har en mellem-høj viskositet, og giver en behagelig oliet fornemmelse på tungen. Det er ex-bourbon fadene der dominerer på paletten. 
  • Finish: Den blide røg forbliver, blommerne vender tilbage, og man efterlades med en smag af brændt sukker. Den har en mellemlang eftersmag. 

Med 2 dråber vand: 

  • Vand gør ikke denne aftapning nogen tjenester, sødmen bliver øget en anelse, og den i forvejen blide røg bliver dæmpet.
EDRADOUR BALLECHIN 10 ÅR PEATED CASK SINGLE HIGHLAND MALT 46%

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Edradour 2010 Ibisco Whisky

Ballechin 10 års Whisky

Edradour 2011 Whisky