Få styr på regionerne - En guide gennem Skotlands skønne whiskyregioner

Indlæg af Luka Gottschalk

I whiskyproduktionens helt unge år, blev der ikke anvendt fade til lagring af whisky på samme måde som i dag. Dengang benyttede man primært fade til transport, derfor brugte man blot hvad man kunne få fat i. Det var typisk fade af forskellige størrelser, som allerede havde været brugt til noget andet, eksempelvis øl, vin, og cidere.

Man mener at den positive effekt som fadlagring har på whisky, blev opdaget af markedsforhandlere og adelige, som købte store mængder spiritus ad gangen, og opbevarede det på forskellige træfade som årene gik. Her opdagede man, at spiritussen kun blev bedre med tiden, og det ledte til øget popularitet for whisky.

Et hav af forskellige slags tønder er gennem tiden blevet anvendt til lagring af whisky og andre former for alkohol. Langt de fleste af dem bliver stadigvæk anvendt i dag, dog nogle mere andre.

Tønder/fades kapacitet angives af forskellige navne, som dermed også fungerer som en måleenhed. Mange af disse navne/måleenheder daterer helt tilbage til det 15’ende århundrede, lang tid før der fandtes whisky som vi kender det i dag. De fade man anvender hyppigst til whiskyproduktion i dag er Hogsheads, Puncheons, Butts/pipes, Quarter cask og American Standard/Bourbon.

Få styr på din viden om fadlagring #Skotland #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg om fadlagring Tweet

Et mindre fad som f.eks. et Octave fad, har den unikke funktion, at det kan udvinde utrolig meget fadpræg og smag i en whisky på en kort periode tid. Man kan dog ikke på den måde snyde sig til en fuldkommen whisky, blot ved at benytte små fade til lagringen. Dette skyldes at selve alkoholens sprittede og harske karakter, ældes kun ved tid. Den uafhængige aftapper Duncan Taylor udgiver en serie af Single malts ved navn ’’the octave’’ som er fadlageret på disse små fascinerende fade. 

Forskellige størrelser whiskyfade har afgjort en betydning for smagen, men derudover har tøndens forhenværende indhold (måske) en endnu større betydning for det færdige produkt.

Spanske sherry fade

Især skotske whiskyproducenter er utroligt begejstrede for den kraftigt søde andalusiske hedvin; Sherry. Der findes mange forskellige former for Sherry, alle med hver deres egne kendetegn og smagsnuancer. De bliver alle anvendt til whiskyproduktion, dog nogle væsentlig mere end andre.

Fino

  • En tør hedvin, med en lys gul farve.
  • Nuancer af gær, brød, urter, mandler og æbler

Manzilla

  • En tør hedvin med en meget skarp lys farve.
  • Nuancer af kamille, grønne æbler, citron, oliven og maritime præg

Amontillado

  • En tør hedvin med en halv-lys ravfarve
  • Nuancer af hasselnødder, fudge, tørret frugt og brød.

Palo cortado

  • En tør hedvin med en flot kastanjefarve.
  • Nuancer af appelsin, valnødder, tobak og chokolade.

Olorosso

  • En tør hedvin med en dyb ravfarve.
  • Nuancer af kaffe, læder, tobak, mørk frugt, trøffel, marcipan og ristede nødder.

Cream sherry

  • En blød og sød hedvin med en mørk ravfarve.
  • Nuancerne ligger meget hen af en sødet Olorosso.

Pedro Ximenez

  • En sød og utrolig mørk-farvet hedvin.
  • Nuancer af stenfrugt, honning, blommer, solbær og sød lakrids.

Moscatel

  • En sød og en (typisk) mellem-lys hedvin. Der findes også mørke varianter.
  • Nuancer af stenfrugt, honning, citrusfrugt, vanilje og karamel.

Sherry overfører sin smag til whisky utrolig godt, og derfor bliver det anvendt meget ofte.

Foruden de spanske sherryfade, bliver der også anvendt fade som har indeholdt portvin, rødvin, Cognac, Sauternes og naturligvis amerikansk whisky/bourbon.

Traditionelle portvins fade giver et præg der kan minde meget om hvad man kender fra Sherry, dog groft sagt med en øget frugtighed og sødme

Franske fade

Når man bevæger sig en tur op på verdenskortet fra Spanien/Portugal til Frankrig, finder vi nogle fade som ofte giver mere krydrede nuancer end Sherry/portvin.

 Cognac fade

  • Nuancer af vanilje, toastbrød, chokolade, cedertræ, kanel og muskatnød.

Rødvins (Bordeaux & Bourgogne) fade

  • Nuancer af jordbær, hindbær, kirsebær, kaffe, peber, krydderurter og lakrids.

Sauternes fade

  • Nuancer af abrikos, citrusfrugter, honning, ananas, hvid peber og blomster.

Amerikanske fade

Ovre på den anden side af Atlanten, bliver der også produceret særdeles velegnede fade til whiskylagring. Skotland importerer formentlig en lige så stor mængde fade herfra, som de gør fra Spanien.

Bourbon fade

  • Nuancer af vanilje, karamel, kaffe, muskatnød, mild røg og bananer.

Virgin oak (frisk ubrugt eg) fade

  • Nuancer af vanilje, citron, ingefær, peber og honning.

Japanske fade

I gamle dage benyttede den japanske whiskyproduktion af amerikanske og spanske fade, men i dag har en forbløffende høj mængde japanske destillerier deres egne bødkere. Bødkerne benytter Japans eget eg; Quercus mongolicus til at lave disse fade. Disse fade har fået tildelt navnet: Mizunara fade.

Mizunara fade

  • Nuancer af frugt, røgelse, kanel og kokos.

Ristning

For afrensning af et fad, såvel som tilføjelse af et lag af nuancer, benytter man sig af ristning. De fleste fade bliver ristet, inden de bliver fyldt op med råsprit. Graden af ristning er opdelt i 4 niveauer, hvor niveau 1 er en meget mild ristning, og niveau 4 er en utrolig hård ristning. Ved ristning på niveau 4 får træet en furet alligator lignende struktur, og afgiver nogle fantastisk spændende røgede og krydrede nuancer. Ristning på niveau 4 er populært hos især Bourbon whiskey. Der er dog også produceret skotsk whisky ristning på niveau 4, eksempelvis den efterhånden legendariske Ardbeg Alligator, en af undertegnedes absolutte favoritter.

Fadlagring er noget af det mest essentielle når man diskuterer whiskyproduktion. En interessant fadlagring kan gøre en 5 år gammel whisky ganske medrivende, hvor et inaktivt fad kan gøre en 20 år gammel whisky intetsigende. Musik opstår, når god fadlagring, godt håndværk, tid og passion mødes.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

SHINOBU KOSHI-NO MIZUNARA Whisky

Glen Scotia 10 års Whisky

Highland Park Daner Whisky