Hvordan drikker man Whisky?

Hvordan man drikker whisky er naturligvis et spørgsmål om smag og behag. Alligevel er der en række overvejelser, man kan tage i betragtning, inden man kaster sig ud det. Et godt udgangspunkt for at drikke whisky, er en smule baggrundsviden om den populære spiritus. De største whiskynationer inkluderer Skotland, Irland, USA og Japan. Fælles for deres whiskyproduktion er, at den del af processen, der har størst indflydelse på whiskyens endelige smagsresultat, er modning på egetræsfade. Denne modning er ansvarlig for mindst 70% af det endelige smagsresultat, hvilket giver whisky den velkendte smag af egetræ, samt dråbernes gyldne farve. Det unikke ved modning på egetræsfade er, at ikke to egetræsfade modner whiskyen ens.

Vil man gerne vide noget om den whisky, man drikker, kan man med fordel stifte bekendtskab med begreberne single malt, vatted malt og double malt. Single malt whisky kommer fra et enkelt destilleri. Det er ofte forholdsvis dyrt, og det associeres typisk med kvalitetsmærker. Vatted malt whisky laves af en blanding af forskellige whiskyer fra mindst to destillerier, og ofte flere. Det er for at opnå en type whisky, som smager nogenlunde ens for hver flaske. En vatted malt whisky er et mere prisvenligt alternativ til en single malt whisky. Double malt er whisky fra to forskellige destillerier. Her bliver man som regel oplyst om, hvilke destillerier der er benyttet, og hvorfor netop disse whiskyer er blandet.

Når man drikker Whisky

Vil man gerne lære at drikke whisky, kan man med fordel sætte sig ind i, hvordan spiritussen bedst tager sig ud. For eksempel kan man vælge at tilføre sit glas med whisky en smule vand. Under fremstillingen er whisky allerede tilsat vand, men tilfører man lidt mere, kan man fremhæve whiskyens naturlige duft og smag. Man bør dog kun dosere et par dråber ad gangen, da blot få dråber kan ændre whiskyens smag radikalt. Her er kildevand at foretrække, da vand fra hanen kan være for klorholdigt. Vælger man at tilsætte vand til sin whisky, bør det være på flydende form. Is er nemlig ikke gavnligt for whiskysmagen. Når man tilsætter is, sænkes temperaturen, og både smagen og duften af whisky blegner. For nogen er is at foretrække, da det netop neutraliserer whiskysmagen en smule. Dog skal man være indforstået med, at man i en whisky uden tilsat is, kan opleve langt bedre og mere tydelige smagsnuancer og dufte.

Whisky blandes ofte med sodavand, ginger ale og lignende. Nogle typer blended whisky, som eksempelvis Johnnie Walker, egner sig udmærket til at blive blandet med andre drikkevarer. Er der derimod tale om en god flaske single malt, som er langt mere raffineret end en blended whisky, bør man nyde den ren. Når der drikkes whisky, er det ofte af et tykbundet glas, kaldet ”tumbleren”. Dette glas betegnes af mange som det traditionelle whiskyglas, og det er især velegnet, hvis man ønsker at blande sin whisky med vand, isterninger, eller andre drikkevarer. Drikker man single malt whisky af høj kvalitet, kan man i stedet overveje at drikke af det tulipanformede glas, Glencairn, som er nemt at opvarme og rotere, uden at spilde.

Whisky.dk produkter i dette indlæg

Johnnie Walker Blue Label

Glencairn Glas 6 stk i kasse

Riedel Spey Double 2 stk

1 kommentar til “Hvordan drikker man whisky?”

  1. Pingback: Waterford Distillery - Whisky.dk

Der er lukket for kommentarer.