Irish Coffee med Tullamore Dew

Irish Coffee

Opskrift

Ingredienser

  • 1 dl god kaffe, gerne stempelkaffe
  • 4 cl Irsk Whiskey – vi anbefaler Tullamore Dew
  • 2 tsk. Brun farin
  • 2 spsk. Letpisket flødeskum, 38% fløde

Fremgangsmåde 

Start med at brygge kaffen. Den må gerne være lidt kraftigere end normalt, men pas på den ikke bliver for bitter. Pisk derefter fløden, så den blot cremer ud i kaffen.

Tilsæt det brune farin i bunden af glasset, og hæld derefter kaffen over. Rør godt rundt så sukkeret opløses.

Kom whisky i glasset og afslut med at lægge flødeskummen forsigtigt oven på, så den ikke blandes med kaffen.

Tip: Anvend en håndpisker i stedet for en elpisker, da den gør flødeskummen mere luftig og cremet.

Irish Coffe Day

Den 25. januar fejrer vi National Irish Coffee Day. Den lækre blanding af irsk whiskey, kaffe, sukker og selvfølgelig flødeskum.

Kok opfandt irsk kaffe

I 1943 var det almindeligt at transatlantiske flyvninger foregik med vandflyvere, og lige udenfor den irske by Shannon ved floden lå sådan en travl lufthavn, hvor mange rejste til og fra Amerika.

Samme år åbnede der en restaurant i lufthavnens terminalbygning, hvor kokken Joe Sheridan blev ansat til at servere mad og drikke til flypassagerne. Restauranten blev hurtigt anerkendt som en af Irlands bedste.

En sen vinternat samme år forlod et fly lufthavnen mod New York, men på grund af de elendige vejrforhold måtte piloten vende om og lande i Shannon igen. Kokken Joe Sheridan fik denne besked og begyndte straks at forberede en varm drink til de trætte amerikanske passagere, som havde været på farten i 18 timer.

Af hvad han havde erfaret, fortrak amerikanerne kaffe frem for te og på sådan en kold dag, blev han inspireret til at tilsætte en sjat irsk whiskey i kaffen, som han så serverede for amerikanerne.

Dette var begyndelsen på en fænomenal drink, som i dag bliver drukket over hele verden. Drikken er selvfølgelig blevet lidt mere kompliceret siden da, men formålet forbliver den samme, nemlig at holde dig varm en kold vinterdag.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

TULLAMORE DEW

TRIPLE DISTILLED IRISH BLENDED WHISKEY 40%

TULLAMORE DEW

PHOENIX LIMITED EDITION IRISH WHISKEY 55%

IRISH COFFEE KIT

MED TULLAMORE DEW 35 CL IRISH WHISKEY 40%