Kender du forskellen på Single Grain Whisky og Single Malt?

Columnstills hos Loch Lomond

Vi giver dig svaret på forskellen……

Indlæg af Luka Gottschalk

Når man taler om Skotsk whisky, er det i langt de fleste tilfælde Single Malt whisky der bliver kælet for, og omtalt som den definitive form for whisky. Der findes dog andre rigtig interessante alternativer, og en af disse er Single Grain Whisky.

Definition: Betegnelse Single Grain Whisky har en stor lighed med den mere udbredte Single Malt Whisky. Ordet ‘’single’’ har nemlig samme betydning i denne sammenhæng, og der menes her, at destillatet kommer fra et enkelt destilleri. Dette vil sige, at Single Grain ikke skal forstås som ‘’enkelt korn’’ som ellers ville være nemt at tro.

Faktisk er den største forskel på Single Grain og Single Malt, at en Single Grain gerne må bestå af flere forskellige maltede råmaterialer så som byg, majs, rug og hvede, hvorimod en Single Malt skal bestå af 100% maltet byg for at kunne bære sin titel.

Dette har naturligvis en påvirkning på smagen, da byg, majs, rug, og hvede hver og især har deres egen påvirkning på smagen. Det er tilladt at bruge andre kornsorter som eksempelvis spelt og havre, men det er ikke anvendt lige så hyppigt som dem jeg nu vil komme ind på.

Kender du forskellen på Single Grain Whisky og Single Malt? Vi giver dig svaret.... #Skotland #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg af Luka Gottschalk Tweet

Byg

  • Byg giver en sød karamelliseret smag med noter af brunt sukker i råspritten.

Majs

  • Majs, som vi kender fra især Bourbon whiskey, har en rig sirupsagtig sukkersmag og giver mange lidt lysere sukkernoter i råspritten.

Rug

  • Rug, som også er en stor spiller i Bourbon whiskey, giver en kraftig krydret indflydelse, med noter af blandt andet mint, peber, og kanelnoter i råspritten. Desuden har whisk(e)y med højt rugindhold, ofte en meget tør eftersmag.

Hvede

  • Hvede er med til at give en mild og behagelig smag af korn og brød i råspritten.

Som det tydeligt fremgår ovenfor, er der mange retninger smagen og indtrykket kan gå hen af i en Single Grain Whisky, da indholdet kan variere en hel del mellem produktionerne.

 

Produktion

Det er en udbredt misforståelse, at Single Grain ikke har samme kvalitetsniveau som en Single Malt (med forbehold for enkeltstående undtagelser). Den hovedsagelige årsag til denne misforståelse, er at der er en betydelig prisforskel på Single Grain og Single Malt. Det er væsentlig billigere at producere Single Grain end Single Malt, da titlen Single Grain ikke er pålagt lige så mange regler som Single Malt.

Det meste Single Grain bliver destilleret i ‘’column stills’’ og giver dermed destilleret mulighed for at fortsætte produktionen i en kontinuerlig drift. Single Malt skal i følge lovgivning altid destilleres ved brug af ‘’pot stills’’ som kræver rengøring imellem hvert parti råsprit. Dette vil sige at en whisky lavet på 100% bygmalt, stadigvæk kaldes en Single Grain hvis den er destilleret på et column still.

Potstills hos Glenmorangie

Smagning af Single Grain Whisky

Som en passende afslutning på indlægget, har jeg smagt en North British 1991, 30 år, refill sherry butts, fra aftapperen Signatory Vintage.

Sammensætningen af korn er ikke specificeret, men ud fra min smagsoplevelse vil jeg gætte på at omkring 75% består af byg, og de sidste 25% er en blanding af rug og hvede.

Her er min oplevelse:

  • Næsen byder på dadler, tobak, mint, blodappelsin, og grape. Fantastisk duft.
  • Smagen blæser alt omkuld med kraftige noter af brunt sukker, blommer, sort peber, appelsinskal, røde vindruer, og ristede nødder. Høj viskositet der glider behageligt rundt om tungen.
  • Den utroligt lange eftersmag byder på jordslået træ (gammelt sommerhus stemning), honning, mørk chokolade, og en lang fyldig og tør eftersmag af rug. Alt i alt, en fantastisk whisky!

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Glenmorangie Nectar Dor

Glen Scotia 10 års Whisky

North British 1991 Whisky