Få smagsnoterne på Mortlach 2007 Whisky fra Signatory

Indlæg af Luka Gottschalk

Mortlach 2007 – 14YO – 52%

Aftappet af Signatory Vintage, importeret af FC whisky.

Forleden dag havde jeg æren af at smage dette nydelige udtryk fra Mortlach og det har været på sinde lige siden. Mortlach er et Speyside destilleri ejet af Diageo, placeret i Dufftown området.

I denne aftapning er der på ganske klassisk Speyside manér, fokus på sherrylagring.

De første 12 år og 8 måneder har den ligget på genopfyldte fade (Refill Hogsheads) og de sidste 16 måneder har den tilbragt på helt friske sherryfade (fresh sherry butts, wetcask). Denne form for fadlagring plejer sædvanligvis at danne en krydret og kraftig frugtig whisky og denne aftapning er ingen undtagelse!

Det første man møder når der bliver skænket et glas af denne Mortlach, er den flotte vinøse mørke ravfarve. De 16 måneder på friske sherryfade har dén grad, givet væsken et smukt skær.

Få Luka Gottschalk smagsnoter på denne Mortlach 2007 fra Signatory i dette blog indlæg #Mortlach #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg om Mortlach Tweet

Ved første møde på næsen fandt jeg den en anelse spids, men efter 15 minutters ventetid i glasset, havde den ændret sig markant til en blød og imødekommende duft.

 

Næse: En skøn duft af citronskræl, fersken, kaffe, kraftig mørk chokolade, blid pibetobak og finsk lakrids.

Dernæst fandt jeg paletten ganske krydret, men også mild. Alkoholen er utrolig velintegreret på trods af de relativt høje procenter (52%) og smagsindtrykket er dejligt balanceret. Et par dråber vand åbnede whiskyen op yderligere og bragte nogle nydelige noter med sig.

Palet: Det første der møder tungen, er ristede hasselnødder, efterfulgt af malt, tørret appelsin, fersken, røde vindruer, granola, kokos og kanelsukker.

Eftersmagen tilendebringer udtrykket smukt og efterlod mig med blod på tanden efter en genforening. Foruden en kraftig og lækker bitterhed, bød den noter som gav mig reminiscenser af duften.

Finish: En utrolig behagelig, mellemlang eftersmag af kaffe, blide tanniner, grapefrugt og vaniljesukker.

Det er altid en fornøjelse at få skænket et glas Mortlach, men den gode oplevelse bliver kraftigt forstærket når man får en ren, non-chillfiltered, cask strength version som denne aftapning fra Signatory Vintage. Dette er en whisky som den nye, såvel som den garvede whiskyentusiast vil kunne finde glæde ved, måske af forskellige årsager.

Om Mortlach

Kommer du til Skotland og kører til Speyside, så ligger byen Dufftown, hvor Mortlachs lille destilleri har ligget siden 1823, hvor destilleriet blev grundlagt. I øvrigt som det første (lovlige) destilleri i byen.

 

Gennem årene har Mortlach opnået en nærmest mytisk, kultagtig status, da deres udsøgte whisky kun er blevet fremstillet i små mængder, hvoraf størstedelen er blevet brugt af masterblenders til at skabe rygraden i andre destilleriers årgangswhisky. Blandt andet i Johnnie Walker. Og da man ikke som sådan har besøgscenter eller har haft mulighed for at komme på besøg uden aftale, har destilleriet altid haft lidt et ry som det “hemmelige” destilleri.

 

Destilleringen

Selve destillerihallen er kæmpestor, og det første, der slår en, er de mange forskellige typer kedler, der benyttes. Normalt er man vant til ens keddeltyper, men hos Mortlach er netop en af egenskaberne, brugen af forskellige kedelformer. Resultatet er en spiritus med forskellig smag, hvilket netop er formålet hos Mortlach.

 

Mortlach Whisky er destilleret gennem en kompleks proces: Nogle blendes to gange, andre tre eller mere. Der er seks kedler i alt, tre til wash og tre til spiritus. Den ene wash- og spirituskedel arbejder sammen som på et normalt destilleri. De sidste to wash kedler arbejder også sammen. Det meste af deres low-wine opsamles på toppen, der ledes videre til den største af de to tilbageværende spirituskedler. Den svageste kommes i den mindste kedel (også kaldet The Wee Witchie). Her bringes den i kog og ledes tilbage til kedlen, og processen gentages. Først på den tredje portion adskilles hjertet fra foreshots og feints. Resultatet er, at der opsamles tre forskellige slags spiritus med forskellige styrker. Netop det, at en Mortlach indeholder alle tre typer spiritus, er det der giver styrken og det karakteristiske præg.

 

Modningen

Efterfølgende lagres whiskyen på sherryfade og en smule også på bourbonfade. Resultatet er en whiskey, der i øvrigt har fået kælenavnet “The Beast of Dufftown”.

En væsentlig del har altid været brugt i blended whisky (Johnnie Walker), og man var primært som destiller kendt for en 16 års som indimellem blev frigivet.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Mortlach 2007 Whisky

Mortlach 13 års Whisky

Mortlach 1986 Whisky