Mortlach Destilleriet - kult whisky og elsket af mange

Ny opdatering på det gamle destilleri

I hjertet af Speyside ligger Dufftown, hvor Mortlachs lille destilleri har været en del af byen siden 1823, hvor destilleriet blev grundlagt af James Findlater. I øvrigt som det første (lovlige) destilleri i byen.

Gennem årene har Mortlach opnået en nærmest mytisk, kultagtig status, da deres udsøgte whisky kun er blevet fremstillet i små mængder, hvoraf størstedelen er blevet brugt af masterblenders til at skabe rygraden i andre destilleriers årgangswhisky. Blandt andet i Johnnie Walker Blended Whisky.  Og da man ikke som sådan har besøgscenter eller haft mulighed for at komme på besøg uden aftale, har destilleriet altid haft lidt et ry som det “hemmelige” destilleri.

Selve destillerihallen er kæmpe stor, og det første der slår en, er de mange forskellige typer kedler der benyttes. Normalt er man vant til ens keddeltyper, men hos Mortlach er netop en af egenskaberne, brugen af forskellige kedelformer. Resultatet er en spiritus med forskellig smag, hvilket netop er formålet hos Mortlach.

Mortlach - Fokus på The Beast from Dufftown #Mortlach #Diageo #Whiskydk

Mortlach Whisky er destilleret gennem en kompleks proces; nogle blendes 2 gange, andre 3 eller mere. Der er seks kedler i alt, tre til wash og tre til spiritus. Den ene wash og spirituskedel arbejder sammen som på et normalt destilleri. De sidste to wash kedler arbejder også sammen. Det meste af deres low-wine opsamles på toppen, der ledes videre til den største af de to tilbageværende spirituskedler. Den svageste kommes i den mindste kedel (også kaldet The Wee Witchie). Her bringes den i kog og ledes tilbage til kedlen, og processen gentages. Først på den tredje portion adskilles hjertet fra foreshots og feints.

Resultatet er, at der opsamles 3 forskellige slags spiritus med forskellige styrker. Netop det, at en Mortlach indeholder alle tre typer spiritus, er det der giver styrken og det karakteristiske præg.

Efterfølgende lagres whiskyen på sherryfade og en smule også på bourbonfade. Resultatet er en whisky, der i øvrigt har fået kælenavnet “The Beast of Dufftown”. Herunder ses flagskibet – 25 års Mortlach som er lagret på refill bourbon fad. Woow

Whisky.dk produkter i dette indlæg

Mortlach 12

Mortlach 18

Mortlach 25