Hvorfor lagrer man whisky på japanske egetræsfade af typen Mizunara?

Mizunara er eg, der stammer fra Japan og forekommer måske ved første øjekast at være det naturlige valg for en japansk whiskyproducent. Man begyndte dog først at anvende Mizunara eg under 2. verdenskrig, hvor efterspørgslen på whisky steg i Japan, og det var samtidigt næsten umuligt at få europæiske eller amerikanske fade til landet.

De japanske Mizunara egetæer skal være et par hundrede år gamle, førend de kan anvendes til fade. Desuden vokser de ikke lige, men har ofte skævheder, hvilket selvsagt gør bødkerens håndværk betragteligt sværere. Træet er porøst, hvilket ofte giver utætheder i det færdigbyggede fad. Måske vigtigst af alt afgiver de voldsomt meget smag. Som du kan se, er der faktisk adskillige grunde til ikke at vælge Mizunara eg, og disse fade blev tidligere betragtet som inferiøre.

Med tiden har det imidlertid vist sig, at hvis man lader whiskyen modne i 20 år eller mere på den japanske eg, ser billedet helt anderledes ud. Smagen bliver mere afrundet og integreret med karakteren fra den nydestillerede alkohol, og de noter, der fremkommer, er ganske unikke, interessante og velsmagende.

Mizunara fadene er i dag dyre og eftertragtede, så da Masterblenderen Colin Scott fra Chivas offentliggjorde, at der kom en ny Chivas lagret på netop disse fade, var vi meget spændte.

Duften: Chivas Regal Mizunara er fyldig og frugtig i næsen og præsenterer aromaer af pære og appelsin
Smagen: Blød og fyldig med en honningfyldt sødme og spor af hasselnød.
Eftersmag: Mizunara-fade lovprises for at give en diskret, men samtidig særegen krydret finish

Whisky.dk produkter i dette indlæg

Chivas Regal Mizunara Nyhed fra Chivas

Chivas Regal 18 år Gold Signature

Prøv de lækre Glencairn glas 6 stk i hvid kasse