Nytårschampagne 2020: Hvilken champagne passer bedst til kransekage?

Champagne er for mange uundværlig til nytårsaften, og de gyldne dråber akkompagnerer ofte både velkomstsnacks, middag, og den obligatoriske kransekage på årets sidste aften. Champagne findes i mange forskellige udgaver, og det er vigtigt at sikre sig, at den udvalgte nytårschampagne passer til menuen.

Mens tørre og halvtørre champagner fint komplimenterer serveringerne tidligt på aftenen, behøver den søde kransekage en sød eller halvsød champagne. Det sikrer den komplette nydelse af både kransekage og champagne. I champagne-terminologi betegnes tør som brut, halvtør som sec, halvsød som demi-sec, og sød som demi doux. Disse begreber er nyttige at stifte bekendtskab med i jagten på den perfekte nytårschampagne til kransekagen.

Traditionen med at spise kransekage til champagne blev udbredt for omkring 100 år siden. Dengang var champagnerne generelt meget sødere end i dag, da man tilsatte meget mere sukker. Derfor passede den søde kransekage naturligt fint til champagne. I dag, hvor mange champagner er tørre, er det derfor vigtigt at udvælge en champagne, som er demi-sec, eller endnu sødere. Denne type champagne har den rette sødme til at opveje kransekagen, og den er samtidig syrlig nok, til at man kan nyde den uden. En typisk misforståelse er at drikke knastør brut-champagne til kransekagen. Champagnens tørre smag får kransekagen til at smage kvalmende sød og uspiselig, mens kransekagens sødme gør champagnen sur. Derfor er det en god tommelfingerregel at styre uden om brut-champagne, når man køber bobler til kransekagen.

Mængden af dosage liquer afgør, hvor sød eller tør en champagne er. Dosage liquer er en sukkerlage, som bliver tilsat lige inden, proppen sættes i champagnen. Jo mere dosage liquer, jo sødere en champagne. Et godt bud på en nytårschampagne, som passer godt til kransekage, er en Deutz Demi Sec Champagne på 12%. Her er der tale om en vellavet champagne med en ren og imødekommende smag, der yderligere fremhæves af en velafbalanceret sødme. Den halvsøde champagne er velegnet som prikken over i’et på nytårsmiddagen, og den tilfører kransekagen et friskt, men sødligt pust.

Hvis champagnen for alvor skal komme til sin ret, bør man følge en række retningslinjer. Champagnen skal naturligvis køles ned inden servering. Den optimale serveringstemperatur er omkring 10 grader. Dog skal billige champagner serveres en smule køligere, mens dyre champagner gerne må serveres lidt varmere. Det er som regel passende at tage champagnen ud af køleskabet en halv til en hel time inden servering. Når champagnen serveres, skænkes der forsigtigt, indtil skummet når glassets overkant. Når skummet har lagt sig, kan glasset atter fyldes op, indtil det er højst trekvart fyldt. Således efterlader man plads til champagnens aroma og bouquet i glasset. Man kan med fordel servere champagnen i høje, slanke glas, der gerne må snævre ind for oven. Derved samler aromaen sig øverst i glasset, og kulsyren fordamper så langsomt som muligt.

2 lækre Champagner og de rette Champagneglas

Deutz Demi Sec Fransk Champagne 12% på 75 cl.

de Venoge Champagne Cordon Bleu Demi-sec 12%

Champagne Glas 2 stk Heart to Heart 6409/08 Riedel