Få styr på regionerne - En guide gennem Skotlands skønne whiskyregioner

Indlæg af Luka Gottschalk

Der hersker en stor mangfoldighed over Skotsk whisky, og smagsoplevelserne kan gå i mange, diametralt modsatte retninger. De forskellige regioner har hver især deres unikke kendetegn og stil, så der er noget for enhver smag.

 

Måske er din whiskyrejse startet for nyligt og det kan være svært finde hoved og hale i de utallige termer og områder, eller måske vil du gerne kunne identificere en whiskys oprindelse, udelukkende på duften og smagen. Dette indlæg kan hjælpe dig på rette vej.

 

Først og fremmest er det vigtigt at understrege at whiskyverdenen er slet ikke så sort og hvid. Mange typiske kendetegn kan overlappe hinanden på tværs af regionerne, og mange destillerier eksperimenterer ofte med alternative aftapninger.  Alligevel har alle regioner særlige kendetegn. Dette vil dette indlæg komme nærmere ind på.

Få opdateret din viden på regionerne i Skotland #Skotland #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg om regionerne Tweet

Highland

Highlands er klart den største region på kortet, da den omfatter både Speyside regionen (Aberlour, Benromach mf.), de nordlige Orkney øer (Highland Park, Scapa), den vestlige ø-region ‘’Islands’’ (TaliskerTorabhaig mf.).

Klassisk Highland whisky

Den klassiske Highland whisky vil ofte være lagret primært på ex-bourbon fade, virgin oak fade, eller European oak fade, eventuelt med et finish på et sherryfad. I nogle tilfælde bliver en andel af bygmalten røget, dog sjældent over 10-20 ppm (parts per million phenol.)

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Highland smag, er Glenmorangie 18 års.  Dette er skribentens oplevelse:

  • Frisk duft af citrusfrugt, plantagefrugt, vanilje, og friskkværnet sort peber.
  • En blød smag af vanilje, honning, frisk appelsin, ristet bygmalt, og egetræ.
  • En mellemlang, tør afslutning hvor den sorte peber vender tilbage, sammen med vanilje og en anelse kaffe.

Speyside whisky

Når vi bevæger os hen i speyside whisky, er det ofte her, at en kraftig sherry påvirkning får lov at brillere. En speyside whisky bliver ofte lagret på forskellige sherryfade, hvor de mest anvendte er Olorosso sherryfade, og PX (Pedro Ximenez) fade. Der bliver også ofte anvendt ex-bourbon fade som i en klassisk Highland whisky.

Olorosso sherryfade giver en mørk, krydret og nøddet nuance til whiskyen, og PX-fade giver en kraftig sødme og frugtighed til whiskyen. I 1960’erne brugte man gerne en smule røg under produktionen af Speyside whisky, men idag er der kun få Speyside destillerier (eksempelvis Benromach) der anvender denne metode.

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Speyside smag, er Glenallachie 15 års.  Dette er skribentens oplevelse:

  • Kraftig duft af sherry, nødder, fløde og vanilje.
  • En skøn smag af hasselnødder, mandler, karamel, svesker, og kanel.
  • En mellemlang eftersmag af mørk chokolade, julekrydderier og Olorosso.

Island whisky

Island whisky er en grov betegnelse for whisky som er produceret på små øer ude langs Skotlands kyst. Det er et stort begreb, og omfatter mange forskellige destillerier. Hvis vi tager udgangspunkt i de nordvestlige og nordlige ø-grupper, så finder vi blandt andet Talisker og Highland Park. Talisker benytter primært ex-bourbon fade, hvorimod Highland Park også i høj grad anvender sherryfade (foruden ex-bourbon). Fælles for dem begge, er de benytter sig af røg, vel og mærket en balanceret og kontrolleret røg, gerne med lidt højere ppm niveau end den klassiske Highland whisky bruger.

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Island smag, er Talisker 57 North. (Whisky.dk 649.-) Dette er skribentens oplevelse:

  • En stærk duft af peberfrugt, saltvand, honning, og friskkværnet sort peber.
  • En kraftig smag af chili, bålrøg, saltvand, og citron.
  • En relativt kort eftersmag hvor bålrøgen og egetræ forbliver.

Islay

Islay regionen producerer de whiskyer som får håret på brystet til at gro, og skægget ligeså. Det er her de mest kraftigt røgede whiskyer har arnested, og er dermed type whisky som deler vandene mellem spiritus entusiaster mest. Det er primært ex-bourbon der bliver anvendt, og whiskyen bliver i mange tilfælde ikke fadlagret lige så længe som eksempelvis Highland whisky. Ppm niveauerne kommer ofte over 50 ppm, og betragtes derfor som ‘’heavyly peated whisky’’. Destillerierne er placeret helt ud til Skotlands vestkyst, hvor det balstyriske vejr skaber stor uro i det nordatlantiske hav, og giver dermed et kraftig maritimt udtryk i whiskyen. De absolut mest kendte Islay destillerier er de 3 sydkysts destillerier; nemlig Ardbeg, Lagavulin, og Laphroaig. Selvom disse 3 destillerier ligger tæt på hinanden, præsenterer de stadigvæk hver deres fortolkning af Islay whisky.

Ardbeg kendetegnes ved en kraftig bålrøg og vanilje.

Lagavulin kendetegnes ved en kraftig vegetabilsk tørverøg.

Laphroiag kendetegnes ved en kraftig medicinsk røgnote.

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Islay smag, er Ardbeg Corrywreckan. (Whisky.dk 749.-) Dette er skribentens oplevelse:

  • En smukt balanceret duft af bålrøg, saddellæder, tang, og vanilje
  • En stærk smag af bålrøg, banan, dadler, pibetobak, og tang
  • En lang eftersmag af kaffe, mørk chokolade, tørverøg, hvor pibetobakken bliver hængende længe efter indtagelse.

Campbeltown

Campbeltown ligger syd for Islay regionen, og deler enkelte ligheder, såsom et maritimt røget udtryk. Alligevel er Campbeltown whisky helt sin egen, da der ofte bliver anvendt en stor række forskellige fade til produktionen, deriblandt sherryfade. Campbeltown er en af de mindste regioner rent produktionsmæssigt, da der kun på nuværende tidspunkt eksisterer 3 aktive destillerier. I Campbeltown regionen finder man Springbank, Glengyle, og Glen Scotia destillerierne. Springbank producerer Hazelburn, Longrow og naturligvis Springbank whisky, og det er en favorit blandt mange whiskykendere. Det er svært at  nævne en klassisk fadlagringstype for Campbeltown regionen, da der ofte anvendes vidt forskellige fadtyper. Eksempelvis er Springbank 12 Cask Strength altid fadlagret på nye eksperimentelle fade for hver aftapning.

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Campeltown smag, er, Hazelbrun 10 års (Whisky.dk 599.-) Dette er skribentens oplevelse:

  • En mild duft af papaya, havluft, kardemomme, og honning
  • En velbalanceret smag af honning, citronskal, læder, og tobak.
  • En lang tør afslutning der byder på ristet eg, citronskal og mandelolie.

Lowland

Lowland whisky produceres selvsagt på den nedre del af Skotland, og genkendes ofte på et let, balanceret, og en anelse vegetabilsk smag. I gamle dage blev alt Lowland whisky trippel destilleret, men idag er det kun destilleriet Auchentoshian der benytter sig af denne metode. En trippel destillering giver en mild og raffineret råsprit, men også en råsprit uden de mere ‘’harske’’ nuancer.

En utrolig stor del af den whisky som bliver produceret i Lowland regionen, bliver brugt til blends. Det største destilleri i Lowland regionen, Alisa Bay, producerer faktisk primært whisky der bliver brugt i blends. Der er dog stadig en masse fornuftige single malts at finde i Lowland regionen.

En whisky der i følge denne skribent, repræsenterer en klassisk Lowland smag, er, Auchentoshan 18 års (Whisky.dk 769.-) Dette er skribentens oplevelse:

  • En nydelig duft af grønne æbler, krydderier, og lime.
  • En mild og behagelig smag af vanilje, honning, grøn te, og krydderurter.
  • En mellemlang tør, krydret afslutning der byder på bygmalt, mild røg, og frugt.

Alt i alt er der rigtig mange spændende muligheder når man bevæger sig hen over Skotlands skønne whiskyregioner. Det er ønsket at denne guide kan hjælpe den nye whiskyeventyrer lidt på vej.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Talisker Storm Whisky

Glen Scotia 10 års Whisky

Highland Park Daner Whisky