Stor international anerkendelse til fynske Mosgaard Whisky

Det er med stor stolthed og ydmyghed, at Mosgaard Whisky, som en ganske ung virksomhed til trods, nu er trådt ind i en lille eksklusiv skare i verden, der leverer whisky til verdens største whiskyklub, Scotch Malt Whisky Society – SMWS.

Mosgaard er det 16. destilleri i verden uden for Skotland, som er kommet igennem nåleøjet hos det kritiske smagepanel hos SMWS, og Mosgaard kan nu levere whisky til klubbens mere end 37.000 whisky entusiaster fordelt over 21 lande i verden.

SMWS har indtil nu udvalgt to fade hos Mosgaard Whisky, og destilleriet er tildelt sit eget nummer der leverer til den eksklusive klubs egne aftapninger, hvor de fleste destillerier er langt ældre Skotske destillerier. Mosgaard Whiskys første aftapning hos SMWS får nu titlen ”154.1 Dark Cherry Danish Pastry”, med i alt 295, flasker der er tappet ved fadstyrke på 55,4%. Flaskerne frigives i forbindelse med SMWS-Danmark’s 10-års jubilæum den 16/9 2022.

Med destilleriets nummer følger nu også en blåstempling af kvaliteten af whisky fra Mosgaard. Hele processen startede allerede sidste, år hvor én af Mosgaards aftapninger blev tildelt dobbelt guldmedalje ved verdens største whisky konkurrence, World Whiskies Awards – i samme konkurrence blev Mosgaard Pedro Ximenez derfor kåret til Danmarks bedste Single Malt whisky 2021.

Stor international anerkendelse til fynske Mosgaard Whisky #danskwhisky #Whiskydk

Whiskyblog - Indlæg om Mosgaard Whisky Tweet

De flotte internationale anerkendelser medførte, at flere internationale kunder fik øjnene op for kvaliteten af Whisky fra Mosgaard. Der blev først etableret kontakt til SMWS, som var interesseret i at vurdere Mosgaards produkter og dette første til den første ordre til Skotland. Ud over SMWS er Mosgaard blevet kontaktet af Berry Brothers & Rudd – BB&R. BB&R er den ældste engelske uafhængige aftapper, grundlagt i 1698, og i dag hovedleverandør til det engelske kongehus.

Mosgaard har imponeret BB&R, så udover at levere fade til aftapning, er der indledt et produktionssamarbejde, hvor Mosgaard hvert år producerer en række fade til BB&R, som ligger og lagrer på destilleriets lager i Oure på Sydfyn. Mosgaard Whisky ser store muligheder i samarbejdet med de to uafhængige aftappere. Når etdestilleri først er i deres systemer, vil det automatisk give muligheder for flere fremtidige aftapninger og dermed salg. Da destilleriet blev etableret i 2015, lå det ikke ligefrem ifremtidsdrømmen at Fynsk whisky skulle eksporteres til whiskyens hjemland – Skotland. 

Jes Mosgaard udtaler – ”Det er er en lidt uvirkelig tanke, der nu er blevet en realitet – da vi startede destilleriet i 2015, var det slet ikke i tankerne at vi skulle komme hertil hvor vi er i dag. Vi er stolte over at vores arbejde med at fokusere på detaljer har bragt os så langt, på så kort tid”.

Det nuværende og fremtidige samarbejde er yderligere vigtigt, idet anerkendelsen fra to af verdens mest velrenommerede whiskyaftappere, betyder meget for flere internationale kontakter. Mange andre whiskyaftappere, og distributører rundt i verden skæver til, hvad specielt de to firmaer laver, og hvilke destillerier de udvælger. Det bliver dermed en del nemmere for Mosgaard Whisky at komme i dialog med andre distributører i udlandet, og dermed øge andelen af eksport af whisky fra Danmark.

Mosgaard Whisky blev grundlagt af Gitte og Jes Mosgaard i 2015, og frigav sin første whisky i 
2019. Som noget nyt i spiritusbranchen besluttede Mosgaard sig i 2015 sig for at satse udelukkende på økologiske produkter. I processen med at udvælge råvarer, havde Jes Mosgaard erfaret, at der var en overraskende stor forskel på kvaliteten af den destillerede rå spiritus ”New Spirit”, hvis den var lavet økologisk. Smagen var simpelthen mere ren og frisk, så i dag står destilleriet som et af de få destillerier i verden, der kan levere økologisk whisky i volumen, med en kvalitet der har bevist sig gennem adskillige internationale medaljer, og nu anerkendelsen  fra SMWS og BB&R.

Hos Mosgaard fokuseres der på detaljerne, og ikke alene råvarerne er nøje udvalgt, men bryggeriet og specielt destillerikedlerne er designet til at frembringe destilleriets signatursmag, der er ”sødme, blødhed og frugtnoter”. Jes Mosgaard har med sin baggrund som civilingeniør, anvendt sin erfaring fra 25 år i audiobranchen, til at designe egne destillerikedler, som er håndlavet i Portugal. De kan med deres specifikke design bidrage til den helt specielle smag, som er grundlaget for kvaliteten.
Mosgaard whisky beskæftiger i dag 4 personer i produktionen, men planlægger en snarlig udvidelse af whiskyproduktionen. Der er stor interesse fra udlandet, og med flere nuværende eksportmarkeder, og nye interessante muligheder i Asien, er det vigtigt at produktionen skaleres op, så firmaets fortsatte vækst sikres. Med nye markeder i Taiwan og 
Japan bliver der rift om Fynsk whisky i årene der kommer.

Markedet for økologisk spiritus er stigende i Danmark, og ligeledes kan man i udlandet også spore at interessen for økologisk spiritus er for opadgående, så afsætningsmulighederne de kommende år vurderes til at være meget positive. Økologien kan ikke stå alene, den skal gå hånd i hånd med høj kvalitet, og derfor er anerkendelsen på de internationale markeder meget vigtig for Mosgaard. Som Jes Mosgaard siger ”whisky bliver ikke automatisk god af at være økologisk, men laver man god whisky bliver den lige lidt bedre af at være økologisk, og det er en af de detaljer der er afgørende for os”.

Fakta om Scotch Malt Whisky Society – SMWS:
SMWS er grundlagt i 1983 af en gruppe whisky interesserede venner i Skotland, og er i dag et stort foretagende, der primært har købt Skotske whiskyfade, som er tappet på egne flasker som uafhængige aftapninger til SMWS-medlemmer. I dag er SMWS verdens største whiskyklub med over 37.000 medlemmer, og har aftapninger af meget høj kvalitet, fra over 150 forskellige destillerier. Som noget relativt nyt er SMWS også startet med at lave aftapninger fra whisky destillerier uden for Skotland.

Fakta om Berry Brothers & Rudd – BB&R:
Grundlagt i 1698 er Berry Brothers & Rudd et af verdens ældste whiskyfirmaer, med et velrenommeret hovedsæde omkring deres eksklusive butik på St James´s Street i London. BBR har i dag eksport af deres egne aftapninger af vin og spiritus, som de vælger hos de bedste producenter. Firmaets aktiviteter rækker over hele verden, og de anerkendes som værende nogle af de dygtigste uafhængige aftappere, og har siden King George d.3. været hovedleverandør til det engelske kongehus.

Fakta om Mosgaard Whisky:
Mosgaard Whisky er grundlagt i 2015 af Gitte og Jes Mosgaard, og destilleriet ligger lidt uden for Oure på Sydfyn. Parret er flyttet til området, for at få adgang til det sydfynske vand, der er en vigtig del af processen og dermed identiteten i produkterne. Firmaet eksporterer i dag til 6 forskellige lande, og flere udenlandske markeder er på vej. I 2016 indtrådte Benny Balle Jensen i ejerkredsen og bestyrelsen, for at Mosgaard kunne udvide sin produktionskapacitet. Bestyrelsen ledes i dag af direktør for bryggeriet Vestfyen, Rasmus Damsted Hansen, der som bestyrelsesformand skal være med til at sikre destilleriets fortsatte vækst.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Mosgaard Peat & Port Whisky

Mosgaard Black Cask Whisky

Mosgaard Palo Cortado Whisky