Templeton Rye Whiskey - Historien bag og Old Fashioned Opskrift

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

  • Mix cocktailen i et tykbundet glas – eksempelvis et whiskyglas
  • Put sukkeret i glasset
  • Tilsæt Angostura Bitter med et stænk varmt vand
  • Rør rundt i blandingen med en ske, indtil sukkeret er helt opløst
  • Tilsæt 3-4 isterninger og halvdelen af whiskyen fra Templeton
  • Rør rundt i blandingen i omkring et minut
  • Tilsæt mere is, samt den resterende whisky
  • Pynt eventuelt cocktailen med et stykke appelsinskræl
  • Server cocktailen straks, mens den er kold og frisk

Old Fashioned opskriften til whiskyelskeren med Templeton Rye #OldFashioned #TempletonRye #Whiskydk

En Old Fashioned er en gammel klassisk cocktail, hvor opskriften består af vand, bitter, sukker og spiritus. Den simple cocktail har sine rødder i New York, Hudson. I 1806 blev det for første gang beskrevet, hvilke ingredienser en cocktail skal indeholde, og her var der taget udgangspunkt i en Old Fashioned. Derfor er Old Fashioned svaret på den oprindelige cocktail. Gennem årene har spiritussen i opskriften på en Old Fashioned varieret mellem whisky, rom, gin, cognac og amerikansk bourbon.

Essensen af en Old Fashioned er, at den er ukompliceret at lave og består af enkle ingredienser. For at få ingredienserne til at gå op i en højere enhed, skal man dog give sig tid til at mixe sin Old Fashioned korrekt.

Mens en Old Fashioned var voldsomt populær i 1960’erne, blev den næsten glemt i resten af århundredet. I det nye årtusinde begyndte den dog at blive populær igen, og i dag er den enkle cocktail et populært valg i mange barer. Selvom en Old Fashioned har udviklet sig gennem årene, både hvad gælder ingredienser og fremgangsmåde, er den klassiske opskrift stadig, hvad folk forbinder med en Old Fashioned.

Historien starter i 1882. Den transamerikanske jernbane “Chicago, Milwaukee, and Pacific Railroad line” er ved at blive anlagt, og som det så ofte sker i kølvandet på den type store anlægsarbejder, opstår nye småsamfund. I landbrugsstaten Iowa grundlægges byen Templeton.

Templeton var – og er stadig – en ganske lille by med under 400 indbyggere, og verden havde nok aldrig hørt dens navn, hvis det ikke havde været for en særdeles skelsættende periode i amerikansk historie: Spiritusforbuddet i USA, der løb fra 1920 helt frem til 1933.

Forbud, min bare! I Templeton, Iowa, ville de lokale farmere og handelsdrivende ikke finde sig i den statslige moralisering. Her havde man brug for stærke sager til at styrke sig med i hårde tider, og derfor begik man nu civil ulydighed og begyndte at producer e en rye whiskey.

Den ulovlige whiskey var så god, at den hurtigt blev kendt i Templeton og omegn som ”The Good Stuff”.

I mange år forbliver den gode rugwhisky en velbevaret, lokal hemmelighed, og først i 2001 introduceres Templeton Rye for en større offentlighed. Og så går det stærkt!

Amerikanerne ELSKER den nye, gamle whiskey, og efterspørgslen synes umættelig. I 2013 passerede man for første gang milepælen på 1 million flasker om året, og i 2018 har man indviet et destilleri med en kapacitet på 2,4 millioner flasker om året.

Sympatisk nok bibeholder den familiedrevne virksomhed sin lokale forankring. Man er dybt involveret i det lille samfund og er på varm og respektfuld fod med naboer og farmere i området. Alt er, som det altid har været i den lille by med den store whiskey.

Whisky.dk produkter i denne opskrift

Templeton Rye 4 års Signature Reserve Whiskey

Angostura Aromatisk bitters 200 ml. 44,7%

Rørsukker Økologisk 1 kilo Anglamark